HU

ВИННИЙ ПІДВАЛ СІМ'Ї ШОШ

Контакти: Закарпатська обл., Берегівський район, с. Кідьош, вул. Ракоці, 52.
Тел.: +38 050 934 76 71, +38 068 406 09 04 E-mail: sasspince@gmail.com


Вина сім’ї Карла Шош

Успіх берегівських вин пролягає крізь століття. Були роки, коли берегівські вина за якістю не поступалися Токайським і Шопронським та експортувалися у Прусію, Росію, Польщу, Англію, Голландію та Швецію. Ще у 1870 році Берегівські винороби вперше взяли участь в винному конкурсі, в м. Кошіце, і одразу здобули шість золотих та чотирнадцять срібних медалей.

У своїй діяльності сім’я старається підтримувати славу берегівських виноробів, виготовляючи біля 30 сортів традиційних для нашого краю білих та червоних вин. У підвалі сім’ї Шош можна скуштувати всесвітньо відомі вина Каберне, Совіньон, Шардоне, Рислінг, Мерлот та Опорто, а також улюблене вино для дам - Мускат Оттонель.

Господар особливо багато уваги приділяє традиційним місцевим і старовинним сортам Кадарка і Шасла. Важко знайти приватний підвал, де можна скуштувати вино із сортів винограду Бакатор та Серемський Зелений.

Для того, щоб створити найбільший в регіоні асортимент місцевих вин, господар щороку восени закуповує виноград в селах Дідово та Бейгань, де вирощують сорти Мюллер-Тургау, Зенґе, Зеніт, Черсеґі Фюсереш, Фурмінт, Цвейґелт, Сапераві.

Поряд з тим, винороб живе в постійному пошуку нових смаків та рецептів. Уже давно здобули славу найпопулярніших та найдипломованіших вина виготовлені за власними рецептами, такі як сухий червоний Карлот, насичена Чорна Троянда, іменні Вермути, білий Кагор «Білий Орел» і, звісно, сімейне вино присвячене коханій дружині – Жужіка, Ти Солодка.

На більшості площі власного виноградника дозрівають винні сорти винограду, зокрема хруский Золодьоньдє, молодий Голубок, солідний Піно Нуар, солодкий пряний Трамінер, з якого десятки років тому виготовляли чудове вино Троянда Закарпаття, що було визнаним та популярним на території всього Радянського Союзу. А також, угорський сорт Королівська Леанка – загальновідомий та улюблений сорт краю, який, не випадково, став символом Винного Ордену імені Святого Венцела та флагманським вином його Лицарів.

Вина Карла Шош регулярно приймають участь у винних фестивалях та конкурсах обласного рівня. А також, в рамках співдружності виноробів та Винних Орденів з-за кордону, запрошувались в Угорщину, Сербію та Словаччину, де заслужено були оцінені майстерність винороба поєднану з унікальністю природи Закарпаття. Гордимося, що за 17 останніх років, наші вина здобули біля 150 грамот та дипломів, а також 17 золотих, 30 срібних та 35 бронзових медалей, в т.ч. і за кордоном.

Ось неповний перелік здобутих нагород винами Карла Шош:

(сорт – місце – рік - місто проведення конкурсу).

Рислінг – 2 - 2000- Берегово, Конкурс виноробів Берегівщини в рамках «Фестивалю Дружби»

Кюве (європейських сортів), сухе – 2 – 2002 – Берегово, ІІ-й Міжнародний фестиваль Вина.

Рислінг - 3 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Мускат Оттонель, сухе–2–2000–Берегово, І-й Міжнародний фестиваль вина,

Мускат Оттонель, сухе–3–2000–Берегово, Конкурс виноробів Берегівщини на «Фестивалі Дружби»

Кюве (суміш європейських білих сортів) - 1 – 2003 – Берегово, ІІІ-й Міжнародний фестиваль вина

Бакатор, сухе – 3 – 2010 – Ужгород, V-й Фестиваль Вина та Меду «Сонячний напій»,

Фурмінт сухе – 2 – 2007 – Берегово, VII-й Міжнародний фестиваль вина,

Фурмінт сухе – 2 – 2008 – Берегово, VIІI-й Міжнародний фестиваль вина,

Фурмінт сухе – 2 – 2009 - Берегово, ІX-й Міжнародний фестиваль вина,

Зеніт, сухе – 2 – 2009 – Виноградів, VI-й Районний фестиваль виноградарів-виноробів,

Іршаі Олівер напівсухе – 1 – 2008 – Берегово, VIII-й Міжнародний фестиваль вина

Іршаі Олівер напівсухе – 1 – 2009 – Берегово, ІX-й Міжнародний фестиваль вина

Совіньон, сухе - 3 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Черсегі Фюсереш – 1 – 2006 – Берегово, VІ-й Міжнародний фестиваль вина

Черсегі Фюсереш – 3 – 2007 – Берегово, VІІ-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 2 - 2001 – Берегово, І-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 1 – 2006 – Берегово, VІ-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 1 – 2007 – Берегово, VIІ-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 1 – 2008 – Ужгород (диплом Укрсоцбанку)

Голубок – 2 – 2010 – Ужгород, V-й Фестиваль Вина та Меду «Сонячний напій»,

Кадарка – 1 – 2000 – Берегово, Конкурс виноробів Берегівщини в рамках «Фестивалю Дружби»

Королівська леанка – 1 – 2000 – Берегово,Конкурс виноробів Берегівщини на «Фестивалі Дружби»

Королівська леанка – 2 – 2001 - Берегово, І-й Міжнародний фестиваль вина

Королівська леанка – 1 – 2008 – Берегово, VIII-й Міжнародний фестиваль вина

Королівська леанка – 2008 – Берегово – спец приз Міністерства закордонних справ Угорщини

Чорна Троянда - 1 – 2004 – Ужгород, фестиваль-ярмарка «Золота Осінь»

Чорна Троянда - 1 – 2010 – Мукачево, ХV-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Чорна Троянда - 1 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Чорна Троянда – 3 – 2010 – Берегово, Х-й Міжнародний фестиваль вина,

Тамянка - 1 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Опорто - 2 – 2007 – Мукачево, ХІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Опорто - 3 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Цвейгелт - 1 – 2008 – Мукачево, ХІІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Мускат Оттонель (біле десертне) – 1 – 2008 – Ужгород, ІІІ-й фестиваль вина «Сонячний напій»

Мускат Гамбурзький (черв. десерт.) - 2 - 2008 – Мукачево, ХІІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Вермут (білий) – 3 – 2008 - Ужгород, ІІІ-й фестиваль вина «Сонячний напій»

Вермут (червоний) – 2 – 2009 – Мукачево, ХІV-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Вермут - 1 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Ізабелла, напівсолодке - 2 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Жужіка - біле солодке – 1 – 2009 – Ужгород, IV-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Цвейгелт, напівсухе – 3 – 2011 – Мукачево, ХVІ-й Міжнародний фестиваль Вина «Червене Вино».

Серемський Зелений, біле сухе – 2 – 2011 - Берегово, ХІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Кагор, червоне солодке – 2 – 2011 - Берегово, ХІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Рислінг Італійський, біле сухе – 3 – 2011 - Берегово, ХІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Королівська Леанка, сухе – 1 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Бакатор, сухе – 1 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Трамінер, сухе – 1 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Льодяне Вино, десертне (сорт Молдова) – 1 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Мускат Оттонель, сухе – 2 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Кагор, червоне солодке – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Троянда Кідьошська, десертне – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Мускат Оттонель, десертне – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Вермут червоний – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Совіньон, сухе – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Серемський Зелений, сухе – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Голубок, сухе – 3 – 2011 – Ужгород, VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011»

Бакатор, біле сухе – 1 – 2012 - Берегово, ХІІ-й Міжнародний фестиваль вина. А також, вручена Грамота Боржавської вузькоколійки за вклад у розвиток виноградарства краю.

Іршаї Олівер, біле напівсухе – 1 – 2012 - Берегово, ХІІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Мускат Оттонель, біле сухе – 2 – 2012 - Берегово, ХІІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Вермут, біле солодке – 3 – 2012 - Берегово, ХІІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Кюве, біле сухе – 3 – 2012 - Берегово, ХІІ-й Міжнародний фестиваль вина.

Мускат Оттонель, біле десертне – 1 – 2012 - Ужгород, VII-й Фестиваль вина та меду «Сонячний напій-2012».

Серемський Зелений, біле сухе – 1 – 2012 - Ужгород, VII-й Фестиваль вина та меду «Сонячний напій-2012».

Чорна Троянда, червоне солодке – 3 – 2012 - Ужгород, VII-й Фестиваль вина та меду «Сонячний напій-2012».

Кагор, червоне десертне – 3 – 2012 - Ужгород, VII-й Фестиваль вина та меду «Сонячний напій-2012».

Тамянка, біле напівсолодке – 3 – 2012 - Ужгород, VII-й Фестиваль вина та меду «Сонячний напій-2012».

Іршаї Олівер, біле сухе – 3 – 2012 - Ужгород, VII-й Фестиваль вина та меду «Сонячний напій-2012».

Троянда Кідьошська, рожеве десертне – 1 – 2012 - Виноградів, IХ-й Районний Фестиваль виноградарів-виноробів «Угочанська Лоза - 2012».

Карлот, червоне сухе – 2 – 2012 - Виноградів, IХ-й Районний Фестиваль виноградарів-виноробів «Угочанська Лоза - 2012».

Троянда Кідьошська, рожеве десертне – 1 – 2012 - Одеса, Дегустаційний конкурс «Сонячне Таїрово – 2012».

Чорна Троянда, червоне солодке – 3 – 2012 - Одеса, Дегустаційний конкурс «Сонячне Таїрово – 2012».

Чорна Троянда, червоне солодке – 1 – 2012 - Одеса, Переможець в номінації «Народна Дегустація» в рамках V-го Фестивалю «Живе вино України - 2012» в ННЦ Інституті виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова.

Перемоги вин сім’ї Карла Шош за кордоном:

Голубок – 2 – 2008 – Будапешт, 10-й Національний конкурс виноробів.

Королівська леанка – 2 – 2008 – Будапешт, 10-й Національний конкурс виноробів.

Кюве (суміш вин) – 1 – 2010 – Словаччина, Кошіце, Вінічки, Міжнародний Винний конкурс,

Карлот – 3 – 2010 – Словаччина, Кошіце, Вінічки, Міжнародний Винний конкурс,

Троянда Кідьошська – 1 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Голубок – 2 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Серемський Зелений – 3 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Чорна Троянда – 3 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Бакатор – 3 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Голубок, червоне сухе – 1 – 2012 - Будапешт, 2-й Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог

Іршаї Олівер, біле сухе – 1 – 2012 - Будапешт, 2-й Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог

Іршаї Олівер, біле десертне – 1 – 2012 - Будапешт, 2-й Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог

Троянда Кідьошська, рожеве десертне – 2 – 2012 - Будапешт, 2-й Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог

Карлот, червоне сухе – 3 – 2012 - Будапешт, 2-й Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог

Кюве, рожеве сухе – 3 – 2012 - Будапешт, 2-й Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог


Опис та характеристики вин сім’ї Карла Шош


Білі вина

Рислинг Італійський: сухе, біле, насичене, вино з характерною інтенсивною кислотністю.

Королівська Леанка: угорський сорт винограду, який має 200-річну історію. Вино сухе, або напівсухе вино з приємним мускатним смаком та квітково-медовим букетом і освіжаючою кислотністю.

Бакатор: старовинний угорський сорт винограду, який ще називають "Erdei", що означає лисовий виноград. Разом із сортами Фурмінт, Серемський Зелений та Рислінг, складають історічну цінність у виноробстві Закарпаття. Вино цікавого насиченого смаку з кислотністю 8-10 г/дм3. Використовувалось для приготування купажних шампанських виноматеріалів і столових вин.

Серемський Зелений: сорт винограду, що вирощують тільки на Берегівщині, використовували для виготовлення шампанського. Смачне, ароматне, біло-зелене вино.

Совіньон: біле сухе вино, виготовлене з сорту бургунського походження. володіючи підвищеною природною кислотністю це один з кращих аперитивних вин, що покращує апетит та процес травлення важкої трапези.

Фурмінт: сухе, приємне вино з відтінками пряностей і фруктів у смаку і ароматі, гармонійне, якісне вино з характерною кислотністю. В Угорщині з цього сорту винограду виготовляють знамениті токайські вина.В середині 17 ст. токайське вино стало основою процвітання і візитною карткою провінції Токай та всієї Угорщини. А вже в 18 ст. токайське вино подавалось до королівських столів Європи, де, по праву і отримало назву "король вин і вино королів", як назвав його французький "король-сонце" - Людовик XIV.

Фурмінт: біле десертне, приємне гармонійне вино з тонким ароматом родзинок поєднаний із медово-квітковим букетом, відтінками пряностей і фруктів у смаку.

Гарс Левелю (Липовина): приємне сухе інтенсивне вино високої якості, з особливим смаком та ароматом. В Угорщині з цього сорту винограду також виготовляють знамениті токайські вина.В середині 17 ст. токайське вино стало основою процвітання і візитною карткою провінції Токай та всієї Угорщини. А вже в 18 ст. токайське вино подавалось до королівських столів Європи, де, по праву і отримало назву "король вин і вино королів", як назвав його французький "король-сонце" - Людовик XIV.

Зеніт: якісне сухе чи напівсухе вино, насичене смаковими та ароматичними ферментами, виготовлене з сорту винограду, виведеного селекціонерами Угорщини і зареєстрованого в 1976 р.

Мускат Оттонель: вино з інтенсивним мускусним смаком та ароматом. Виготовляється сухе, напівсухе, напівсолодке. Чудові трапезні вина, які поєднується з фруктами, ягодами та легким десертом.

Мускат Оттонель десертне: ароматне біло-янтарне сортове десертне вино, витримане до 4 років, виготовлене за старовинною технологією, коли виноград мнуть і дроблять ногами в чані. Відчувається в ньому характерний післясмак - медова гірчинка, яка є основною ознакою натуральності мускатного вина.

Жужіка, ти солодка: напівсолодке чи солодке пікантне вино з легким ароматом мускату та фруктовими тонами у смаку, виготовлене із суміші старовинних сортів Шасла (біла та рожева). Рецепт сімейний, тримається в секреті, а назву вино отримало від посвяти господарем цього вина своїй коханій дружині Жужанні (старовинне угорське ім’я, що співзвучно з європейськими іменами Сусанна чи Сузанна).

Вермут: особливе біле вино, виготовлене з кількох сортів винограду (Шасла, Леанка, Золодьоньдє) з використанням спиртової настойки із чотирнадцяти пряно-ароматичних та лікарських рослин. Універсальним напій, який можна вживати як аперитив (в чистому виді – 20-30 мл) або як дижестив (розбавлений у коктелі – 50-70 мл). Пити його бажано не ковтками, а каплями класти на язик і розсмоктувати. Вино володіє чудовими антисептичними та стимулюючими властивостями. В народі його називають «винна віагра для жінок». Вміст алкоголю – 18%.

Кагор білий - «Білий Орел»: біле солодке купажне вино із сортів Шасла, Зеніт, Золодьоньдє, виготовлене за традиційною «кагорною» технологією з «упарюванням сусла». Рецепт розроблений Карлом Шош для людей, які люблять вино кагорного типу, однак за медичних обмежень не можуть пити червоне вино.

Кюве біле: біле вино, виготовляється за технологією «кюве» - суміш сухих и напівсухих білих марочних вин. Легке, ніжне та ароматне вино. Не маючи надмірної кислотності, воно не викликає апетиту, гарно втамовує спрагу, просвітляє думки і піднімає настрій, особливо, якщо приготувати з нього старовинний напиток «фрич».

Льодяне Вино: солодке вино янтарного забарвлення, виготовлене за технологією «ice wine» із популярних та характерних сортів винограду Рислінг та Мускат. Висока ароматика та смакові властивості роблять це вино чудовим доповненням до домашніх десертів, тістечок чи морозива.

Троянда Кідьошська: особливе рецептурне вино, виготовлене із старовинного італійського сорту винограду Трамінер і є аналогом найлегендарнішого вина Закарпаття за радянських часів – Троянда Закарпаття, яке із 1986 року офіційно не виготовляється. Янтарно-рожеве десертне вино з сильним і стійким ароматом пелюсток чайної троянди насичене медовими тонами в смаку.

Червоні вина

Цвейгелт: гармонійне сортове столове вино з характерною кислотністю та інтенсивним забарвленням, легким квітковим ароматом та присмаком в’яленої вишні.

Опорто: легке, приємне, гармонійне сортове вино із свіжим ягідним ароматом для спілкування в колі друзів.

Каберне: червоне сухе вино виготовлене зі старовинного сорту винограду бургунського походження, який появився на Закарпатті ще у 1351 році, завдяки чеському королю Карлу IV. Вино має насичений темно-рубіновий колір, чудовий збалансований смак, гармонійну терпкість з присмаком чорносливу та смородини. Вино володіє позитивними лікувальними властивостями, укріпляє стінки кровоносних судин, допомагає знімати з них холестиринові бляшки та виводити з організму людини шлаки і токсини, в тому числі й важкі метали та ізотопи радіонуклідів.

Сапераві: якісне, гармонійне сортове столове вино інтенсивного забарвлення.

Мерлот: сухе, інтенсивне сортове вино високої якості з характерним гіркуватим присмаком.

Кадарка: особливе місцеве столове червоне вино з високим вмістом таніну та фенолів антиоксидантів, з достатньо нейтральним ароматом та високою терпкістю в смаку.

Карлот: сухе червоне вино вино, виготовляється за рецептом господаря підвалу із сортів Каберне та Мерлот. Вино має насичений темно-рубіновий колір, чудовий збалансований смак, гармонійну терпкість з присмаком чорносливу та смородини. Найцікавіше трапезне сухе вино з високими профілактичними та оздоровчими властивостями для організму людини.

Голубок: насичене, пряне, характерне червоне сухе сортове вино з ніжною оксамитовою терпкістю, виготовлене з винограду селекції Інституту ім.Таїрова (Одеса). Вино містить високий вміст дубильних речовин та фенольних сполук - «таніни».

Кюве рожеве: унікальне вино, створене із суміші рожевих марочних вин, які одержані за технологією переробки ягоди червоного винограду за технологіэю білого вина. Відрізняється змішаними властивостями: легкими ароматами як біле вино та важкими терпкуватими смаками як червоні вина.

Льодяне Вино: напывсолодке вино, виготовлене за технологією «ice wine» із популярних та характерних сортів винограду Трамінер і Молдова. Висока ароматика та смакові властивості роблять це вино чудовим доповненням до відпочинку в морозні зимові вечори.

Кагор: класичне червоне солодке не терпке вино, рецепт якого відомий понад 600 років, яке готується методом упарювання виноградного соку в чанах на кострі. Вино здатне спонукати людину до спокою, роздумів та до молитви, єдине вино, що допомагає печінці відновлювати клітини, єдиний алкогольний напиток, який Церква пустила в свій дім. Вважається, що Кагор – безгрішний, бо душа його очищена вогнем.

Вермут: особливе десертне вино з багатогранним букетом, виготовлений з купажу якісних червоних виноматеріалів та рецептурно ароматизоване 14 видами пряно-ароматичних та лікарських трав. Пити його бажано не ковтками, а каплями класти на язик і розсмоктувати. Вино володіє чудовими антисептичними та стимулюючими властивостями. В народі його називають «винна віагра для чоловіків». Вміст алкоголю – 18%.

Чорна троянда: червоне солодке ароматне вино, одне з найдипломованіших, найнасиченіших та лікувальних вин підвалу сім’ї Шош, виготовлене за рецептом предків. Вино купажоване з кількох сортів червоного винограду, підсолоджене медом та закріплене, з підняттям спиртового відсотку, виноградною палинкою настояною на чорносливі. Кожне покоління виноробів сім’ї виготовляло це вино, тому йому надають найповажнішого значення та найдовшої витримки. До дегустації подають з витримкою не менше 6 років.

Лідія: легке, ароматне, просте червоне вино із стійким клубнічно-суничним тоном в ароматі та смаку, виготовлене з популярного серед домашніх виноробів гібридного сорту червоного винограду Лідія, походженням з Америки.

Ізабелла: чудове на колір, смак та аромат легке, ароматне, просте напівсолодке вино виготовлене з американського гібридного сорту Ізабелла. Сорт привезений в Європу французькими виноградарями у 1857 році із Каліфорнії, як виноград, що не боїться морозу та майже не хворіє, дає чудовий урожай в будь-який за кліматичною сприятливістю рік. Характерною властивістю є сильний, непереборний в купажі, аромат та смак суниці.

Продається
Догляд за виноградником площею 7,5 гектарів вимагає надзвичайно багато праці та часу, тому господар приймає гостей на дегустації вин за попереднім записом телефоном – за 2-3 дні наперед.
Закарпатська обл.
Берегівський район,
с. Кідьош, вул. Ракоці, 52.

Моб.: +38 050 934 76 71
+38 068 406 09 04
E-mail: sasspince@gmail.com
Як нас знайти