Контакти

Закарпатська обл.
Берегівський район,
с. Кідьош, вул. Раковці, 52.
Тел: (+38 03141) 2 20 35
(+38 03141) 63 247
Моб.: +38 050 934 76 71
E-mail: karlo@sasspince.com.ua
sasspince@gmail.com
Догляд за виноградником площею 6 гектарів вимагає надзвичайно багато праці та часу, тому господар приймає гостей на дегустації вин за попереднім записом телефоном – за 2-3 дні наперед.

Вина сім’ї Карла Шош

Успіх берегівських вин пролягає крізь століття. Були роки, коли берегівські вина за якістю не поступалися Токайським і Шопронським та експортувалися у Прусію, Росію, Польщу, Англію, Голландію та Швецію. Ще у 1870 році Берегівські винороби вперше взяли участь в винному конкурсі, в м. Кошіце, і одразу здобули шість золотих та чотирнадцять срібних медалей.

У своїй діяльності сім’я старається підтримувати славу берегівських виноробів, виготовляючи більше 30 сортів традиційних для нашого краю білих та червоних вин. У підвалі сім’ї Шош можна скуштувати всесвітньо відомі вина Каберне, Совіньон, Шардоне, Рислінг, Мерлот та Опорто, а також улюблене вино для дам - десертний Мускат Оттонель.

Господар особливо багато уваги приділяє традиційним місцевим і старовинним сортам. Важко знайти приватний підвал, де можна скуштувати вино із сортів винограду Бакатор та Серемський Зелений.

Для того, щоб створити найбільший в регіоні асортимент місцевих вин, господар щороку восени закуповує виноград в селах Дідово та Бейгань, де вирощують сорти Мюллер-Тургау, Зенґе, Зеніт, Черсеґі Фюсереш, Фурмінт, Цвайґелт, Сапераві.

Поряд з тим, винороб живе в постійному пошуку нових смаків тиа рецептів. Уже давно здобули славу найпопулярніших та найдипломованіших вина виготовлені за власними рецептами, такі як сухий червоний Карлот, Тамянка Рожева, потужна Чорна Троянда, іменні Вермути, Кагор «Білий Орел» і, звісно, сімейне вино присвячене коханій дружині - Жужіка Ти Солодка.

На більшості площі власного виноградника дозрівають винні сорти винограду, зокрема солодкий та пряний Трамінер, з якого вже десятки років тому виготовляли чудове вино Троянда Закарпаття, що було визнаним та популярним на території всього Радянського Союзу. А сорт Королівська Леанка – загальновідомий та улюблений сорт краю. Тому, не випадково, це вино стало символом Винного Ордену імені Святого Венцела та флагманським вином його Лицарів.

Вина Карла Шош регулярно приймають участь у винних фестивалях та конкурсах обласного рівня. А також, в рамках співдружності виноробів та Винних Орденів з-за кордону, запрошувались в Угорщину та Словаччину, де заслужено були оцінені майстерність винороба поєднану з унікальністю природи Закарпаття. Гордимося, що за 10 останніх років, наші вина здобули біля 100 грамот та дипломів, а також 15 золотих, 27 срібних та 32 бронзові медалі, в т.ч. і за кордоном.

Ось невеликий перелік здобутих нагород винами Карла Шош:

(сорт – місце – рік - місто проведення конкурсу).

Рислінг – 2 - 2000- Берегово, Конкурс виноробів Берегівщини в рамках «Фестивалю Дружби»

Рислінг - 3 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Мускат Оттонель,сухе–2–2000–Берегово, І-й Міжнародний фестиваль вина,

Мускат Оттонель,сухе–3–2000–Берегово, Конкурс виноробів Берегівщини на «Фестивалі Дружби»

Кюве (суміш європейських білих сортів) - 1 – 2003 – Берегово, ІІІ-й Міжнародний фестиваль вина

Бакатор, сухе – 3 – 2010 – Ужгород, V-й Фестиваль Вина та Меду «Сонячний напій»,

Фурмінт сухе – 2 – 2007 – Берегово, VII-й Міжнародний фестиваль вина,

Фурмінт сухе – 2 – 2008 – Берегово, VIІI-й Міжнародний фестиваль вина,

Фурмінт сухе – 2 – 2009 - Берегово, ІX-й Міжнародний фестиваль вина,

Зеніт, сухе – 2 – 2009 – Виноградів, VI-й Районний фестиваль виноградарів-виноробів,

Іршаі Олівер напівсухе – 1 – 2008 – Берегово, VIII-й Міжнародний фестиваль вина

Іршаі Олівер напівсухе – 1 – 2009 – Берегово, ІX-й Міжнародний фестиваль вина

Совіньон, сухе - 3 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Черсегі Фюсереш – 1 – 2006 – Берегово, VІ-й Міжнародний фестиваль вина

Черсегі Фюсерещ – 3 – 2007 – Берегово, VІІ-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 2 - 2001 – Берегово, І-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 1 – 2006 – Берегово, VІ-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 1 – 2007 – Берегово, VIІ-й Міжнародний фестиваль вина

Голубок – 1 – 2008 – Ужгород (диплом Укрсоцбанку)

Голубок – 2 – 2010 – Ужгород, V-й Фестиваль Вина та Меду «Сонячний напій»,

Кадарка – 1 – 2000 – Берегово, Конкурс виноробів Берегівщини в рамках «Фестивалю Дружби»

Королівська леанка – 1 – 2000 – Берегово,Конкурс виноробів Берегівщини на «Фестивалі Дружби»

Королівська леанка – 2 – 2001 - Берегово, І-й Міжнародний фестиваль вина

Королівська леанка – 1 – 2008 – Берегово, VIII-й Міжнародний фестиваль вина

Королівська леанка – 2008 – Берегово – спец приз Міністерства закордонних справ Угорщини

Чорна Троянда - 1 – 2004 – Ужгород, фестиваль-ярмарка «Золота Осінь»

Чорна Троянда - 1 – 2010 – Мукачево, ХV-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Чорна Троянда - 1 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Чорна Троянда – 3 – 2010 – Берегово, Х-й Міжнародний фестиваль вина,

Тамянка - 1 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Бича Кров - 1 – 2007 - Мукачево, ХІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Опорто - 2 – 2007 – Мукачево, ХІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Опорто - 3 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Цвейгелт - 1 – 2008 – Мукачево, ХІІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Мускат Оттонель (біле десертне) – 1 – 2008 – Ужгород, ІІІ-й фестиваль вина «Сонячний напій»

Мускат Гамбурзький (черв. десерт.) - 2 - 2008 – Мукачево, ХІІІ-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Вермут (білий) – 3 – 2008 - Ужгород, ІІІ-й фестиваль вина «Сонячний напій»

Вермут (червоний) – 2 – 2009 – Мукачево, ХІV-й фестиваль Вина «Червене Вино»

Вермут - 1 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Ізабелла, напівсолодке - 2 – 2010 – Ужгород, V-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

Жужіка - біле солодке – 1 – 2009 – Ужгород, IV-й фестиваль Вина і Меду «Сонячний напій»

 

Останні здобутки 2011 року:

ХVІ-й Міжнародний фестиваль Вина «Червене Вино», Мукачево (січень):

бронзова медаль: - Цвейгелт, напівсухе.

ХІ-й Міжнародний фестиваль вина, Берегово (березень):

срібна медаль: - Серемський Зелений, біле сухе, Кагор, червоне солодке,

бронзова медаль: - Рислінг Італійський, біле сухе,

VI-й Фестиваль Вина та Меду “Сонячний Напій-2011», Ужгород (травень):

золота медаль: Королівська Леанка, сухе, Бакатор, сухе, Трамінер, сухе, Льодяне Вино, десертне (сорт Молдова)

срібна медаль: - Мускат Оттонель, сухе

бронзова медаль: - Кагор, червоне солодке, Троянда Кідьошська, десертне, Мускат Оттонель, десертне Вермут червоний, Совіньон сухе, Серемський Зелений, сухе, Голубок, сухе

 

Перемоги вин сім’ї Карла Шош за кордоном:

Голубок – 2 – 2008 – Будапешт, 10-й Національний конкурс виноробів.

Королівська леанка – 2 – 2008 – Будапешт, 10-й Національний конкурс виноробів.

Кюве (суміш вин) – 1 – 2010 – Словаччина, Кошіце, Вінічки, Міжнародний Винний конкурс,

Карлот – 3 – 2010 – Словаччина, Кошіце, Вінічки, Міжнародний Винний конкурс,

Троянда Кідьошська – 1 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Голубок – 2 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Серемський Зелений – 3 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Чорна Троянда – 3 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

Бакатор – 3 – 2011 – Будапешт, Винний конкурс імені доктора Ласло Гоздог.

 

Білі вина

Рислинг Італійський: сухе, біле, насичене, інтенсивне вино з характерною кислотністю.

Королівська Леанка: сухе вино з приємним мускатним смаком та ароматом і освіжаючою характерною кислотністю.

Бакатор: найстаріший сорт винограду, який, разом з Фурмінтом, Серемським Зеленим та Рислінгом, привезли в Закарпаття німецькі виноградарі-вінцлери в 1247 році. Вино цікавого насиченого смаку з кислотністю 8-10 г/дм3. Використовувалось для приготування купажних шампанських виноматеріалів.

Серемський Зелений: сорт винограду, що вирощують тільки на Берегівщині, використовували для виготовлення шампанського. Смачне, ароматне, біло-зелене вино.

Совіньон: біле сухе вино, виготовлене з сорту бургунського походження. володіючи підвищеною природною кислотністю це один з кращих аперитивних вин, що покращує апетит та процес травлення важкої трапези.

Фурмінт: сухе, приємне вино з відтінками пряностей і фруктів у смаку і ароматі, гармонійне, якісне вино з характерною кислотністю. В Угорщині з цих двох сортів винограду виготовляють знамениті токайські вина.

Фурмінт-Токай: біле десертне, приємне гармонійне вино з тонким ароматом родзинок поєднаний із медово-квітковим букетом, відтінками пряностей і фруктів у смаку. В середині 17 ст. токайське вино стало основою процвітання і візитною карткою провінції Токай та всієї Угорщини. А вже в 18 ст. токайське вино подавалось до королівських столі Європи, де, по праву і отримало назву "король вин і вино королів", ві французького "короля-сонце" Людовика XIV.

Гарс Левелю (Липовина): приємне сухе інтенсивне вино високої якості, з особливим смаком та ароматом. В Угорщині з цього сорту винограду також виготовляють знамениті токайські вина.

Зеніт: якісне сухе чи напівсухе вино, насичене смаковими та ароматичними ферментами, виготовлене з сорту винограду, виведеного селекціонерамиУгорщини і зареєстрованого в 1976 р.

Мускат Оттонель: ароматне вино з інтенсивним мускусним смаком та ароматом. Виготовляється сухе, напівсухе, напівсолодке. Чудові трапезні вина, які поєднується з фруктами, ягодами та легким десертом.

Мускат Оттонель: ароматне біло-янтарне сортове десертне вино, витримане до 4 років, виготовлене за старовинною технологією, коли виноград мнуть і дроблять ногами в чані. Відчувається в ньому характерний післясмак - медова гірчинка, яка є основною ознакою натуральності мускатного вина.

Там’янка: особливе традиційне купажне напівсолодке вино, виготовлене із сортів Шардоне, Совіньйон та Мускат Оттонель. Володіє надміру насиченим мускатним ароматом та смаком.

Жужіка, ти солодка: напівсолодке чи солодке пікантне вино з легким мускатним смаком та фруктовими тонами в ароматі, виготовлене із суміші старовинних сортів Шасла (біла та рожева). Рецепт сімейний, тримається в секреті, а назву вино отримало від посвяти господарем цього вина своїй коханій дружині Жужанні..

Вермут: особливе біле вино, виготовлене з кількох сортів винограду (Шасла, Золодьоньдє, Леанка) з використанням спиртової настойки з двадцяти пряно-ароматичних та лікарських рослин. Універсальним напій, який можна вживати як аперитив (в чистому виді – 20-30 мл) або як дежистив (розбавлений у коктелі – 50-70 мл). Пити його бажано не ковтками, а каплями класти на язик і розсмоктувати. Вино володіє чудовими антисептичними та стимулюючими властивостями. В народі його називають «винна віагра для жінок». Вміст алкоголю - 18?.

Кагор «Білий Орел»: біле купажне вино із сортів Шасла, Зеніт, Золодьоньдє, виготовлене за традиційною «кагорною» технологією з «уварюванням сусла». Рецепт розроблений Карлом Шош для людей, які люблять вино кагорного типу, однак за медичних обмежень не можуть пити червоне вино.

Кюве біле: біле вино, виготовляється за технологією «кюве» - суміш сухих и напівсухих білих марочних вин. Легке, ніжне та ароматне вино, яке чудово підходить до спілкування. Не маючи надмірної кислотності, воно не викликає апетиту, гарно втамовує спрагу, просвітляє думки і піднімає настрій, особливо, якщо приготувати з нього старовинний напиток «фрич».

Льодяне Вино: солодке вино янтарного забарвлення, виготовлене за технологією «ice wine» із популярних та характерних сортів винограду Трамінер і Молдова. Висока ароматика та смакові властивості роблять це вино чудовим доповненням до відпочинку в морозні зимові вечори.

Троянда Кідьошська: особливе рецептурне вино, виготовлене із старовинного італійського сорту винограду Трамінер і є аналогом найлегендарнішого вина Закарпаття за радянських часів – Троянди Закарпаття. Янтарно-рожеве десертне вино з сильним і стійким ароматом чайної троянди насичене медовими тонами в смаку та ароматі.

 

Червоні вина

Цвейгелт: гармонійне сортове столове вино з характерною кислотністю та інтенсивним забарвленням, легким квітковим ароматом та присмаком в’яленої вишні.

Опорто: легке, приємне, гармонійне сортове вино із свіжим ягідним ароматом для спілкування в колі друзів.

Каберне: червоне сухе вино виготовлене зі старовинного сорту винограду бургунського походження, який появився на Закарпатті ще у 1351 році, завдяки чеському королю Карлу IV. Вино має насичений темно-рубіновий колір, чудовий збалансований смак, гармонійну терпкість з присмаком чорносливу. Вино володіє позитивними лікувальними властивостями, укріпляє стінки кровоносних судин, допомагає лімфі виводити з організму людини шлаки, в тому числі й важкі метали та ізотопи радіонуклідів.

Сапераві: якісне, гармонійне сортове столове вино інтенсивного забарвлення.

Мерлот: сухе, інтенсивне сортове вино високої якості з характерним гіркуватим присмаком.

Кадарка: особливе місцеве столове червоне вино з високим вмістом таніну та фенолів антиоксидантів, з достатньо нейтральним ароматом та високою терпкістю в смаку.

Карлот: сухе червоне вино вино типу «кюве», виготовляється за рецептом господаря підвалу із сортів Каберне та Мерлот. Найцікавіше трапезне сухе вино з високими профілактичними та оздоровчими властивостями для організму людини.

Голубок: насичене, пряне, характерне червоне сухе сортове вино з ніжною оксамитовою терпкістю, виготовлене з винограду селекції Інституту ім..Таїрова (Одеса). Вино містить високий вміст дубильних речовин та фенольних сполук - «таніни».

Кюве рожеве: унікальне вино, створене із суміші рожевих марочних вин, які одержані за технологією переробки ягоди червоного винограду по технології білого вина. Відрізняється змішаними властивостями: легкими ароматами як біле вино та важкими терпкуватими смаками як червоні вина.

Тамянка Розе: напівсолодке купажне вино з цікавим приємним та пікантним смаком, виготовлене за рецептом господаря підвалу з виноградів Цвейгелт, Опорто та гамбурзького мускату.

Бича Кров: особливе національне сухе вино для угорського народу, темне, густе, чоловіче вино. Його називають «Вино Воїна» або «Вино захисника Батьківщини». Виготовляється із 5 сортів винограду: Каберне, Мерлот, Кейкфранкош, Цвейгелт і Кадарка, що надає йому неповторне темно-гранатове забарвлення і яскравий насичений букет. Карло Шош виготовляє суху та напівсолодку Бичу Кров Кідьошську – бо сорти винограду вирощені біля села Кідьош, а також вносить в цей рецепт власні корективи. Сухе вино подають до жареного м’яса та гострих страв.

Кагор (класичний церковний): червоне солодке не терпке вино, рецепт якого відомий понад 600 років і називається «уварене вино», яке готується в чанах на кострі. Вино здатне спонукати людину до спокою, роздумів та до молитви, єдине вино, що допомагає печінці відновлювати клітини, єдиний алкогольний напиток, який Церква пустила в свій дім. Вважається, що Кагор – безгрішний, бо душа його очищена вогнем.

Вермут: особливе десертне вино з багатогранним букетом, виготовлений з купажу якісних червоних виноматеріалів та рецептурно ароматизоване 21 видом пряно-ароматичних та лікарських трав. Пити його бажано не ковтками, а каплями класти на язик і розсмоктувати. Вино володіє чудовими антисептичними та стимулюючими властивостями. В народі його називають «винна віагра для чоловіків». Вміст алкоголю - 18?.

Чорна троянда: червоне солодке ароматне вино, одне з найдипломованіших, найпотужніших, енергетичних та лікувальних вин підвалу сім’ї Шош. Вино купажоване з кількох сортів червоного винограду, підсолоджене медом та закріплене, з підняттям спиртового відсотку, виноградною палинкою настояною на чорносливі. Витримка не менше 6 років.

Лідія: легке, ароматне, просте червоне вино із стійким клубнічно-суничним тоном в ароматі та смаку, виготовлене з популярного серед домашніх виноробів гібридного сорту червоного винограду Лідія, походженням з Америки.

Ізабелла: чудове на колір, смак та аромат легке, ароматне, просте напівсолодке вино виготовлене з американського гібридного сорту Ізабелла. Сорт привезений в Європу французькими виноградарями у 1857 році, як виноград, що не боїться морозу та майже не хворіє, дає чудовий урожай в будь-який за кліматичною сприятливістю рік. Характерною властивістю є сильний, непереборний в купажах, аромат та смак суниці.