Контакти

Закарпатська обл.
Берегівський район,
с. Кідьош, вул. Раковці, 52.
Тел: (+38 03141) 2 20 35
(+38 03141) 63 247
Моб.: +38 050 934 76 71
E-mail: karlo@sasspince.com.ua
sasspince@gmail.com
Догляд за виноградником площею 6 гектарів вимагає надзвичайно багато праці та часу, тому господар приймає гостей на дегустації вин за попереднім записом телефоном – за 2-3 дні наперед.

Про підвал та технології

Основним визначним володінням та робочим місцем винороба – є винний підвал, збудований предками сім’ї Шош у 1923 році, а будинок біля нього збудував сам Карло Карлович у 70-х роках минулого століття.

Винпідвал - це невелике напівпідземне (частково поглиблене в землю) підвальне приміщення, яке споруджене з метою забезпечити для вина оптимальні умови для його переробки та витримки. Стіни підвалу захищають бочки від перепаду добових температур, впливу сезонної вологості, прямого сонячного проміння, шуму, вібрації та спеки. Як кажуть старі винороби: - «вино живе в бочці, як людина в своїй хаті, боїться протягів, води та спеки і любить чистоту, тишу, спокій і достаток».

Поряд з підвалом добудовувались приміщення – давильня та бродильний зал, який на тепер переобладнаний на дегустаційний і здатен прихистити до 40 винолюбів, що цінують натуральне домашнє вино та дотримуються першого правила любителя Вина: «Вино потрібно пити там, де воно живе».

Саме тут, щороку, із середини вересня господар та робітники переробляють виноград, зібраний на горі. Зазвичай, збір врожаю триває до кінця жовтня.

Кожний сорт винограду переробляється окремо. До того ж, використовуються старовинні інструменти для переробки - дробилка та ручний прес, хоча трошки і удосконалені. Наприклад використовуємо дробинку з гребеневідділювачем, що дає чистішу і вищу якість сусла та вина. А в деяких винах дотримуємся найстаровинніший метод отримання сусла – розминання ягоди ногами в дубових чанах, що надає їм кошерної властивості.

Дроблену ягоду винограду розміщуємо в окремих дубових чанах для настоювання сусла з мезгою, а потім, після пресування, у дубових бочках для бродіння.

Первинне бродіння разом зі шкіркою ягоди (мезгою) важливе для червоних сортів винограду, щоб набути відповідного кольору й зберегти особливі смакові та ароматичні якості, характерні для певного сорту вина.

Виноградне сусло (сік) бродить в бочках, зазвичай протягом двох-трьох тижнів. Як правило, бродіння завершується наприкінці листопада, а пізніх сортів - на початку грудня. Хоча в цей час вино ще каламутне, не прозоре – його називають «бурчак», все ж, скуштувавши його вже можна і дізнатися, наскільки успішною була праця господарів, і зробити висновок - яким буде вино через кілька місяців.

Потім вину дають час освітлитись (відстоятись, щоб осів осад) і сже тоді за допомогою шлангів знімають його з осаду та переливають в чисті порожні і заздалегідь підготовлені бочки.

Протягом всього процесу виробництва вино вимагає надзвичайно багато уваги, на кожному етапі виробництва. Для берегівських вин характерно, що вони досі виготовляються за традиційною технологією, тобто методом зброджування та окислення, як і кілька століть тому.

Як бачимо, процес виноробства ведеться в домашніх умовах, використовуючи надбання та досвід кількох поколінь, за традиційними технологіями з витримкою у дубових бочках, та з використанням старовинних і власних рецептів, із забороною використання води та цукру. А також, разом із сином Жолтом, вносимо якісь свої цікавинки в рецепти та отримуєм власні неповторні вина, такі як Жужіка Ти Солодка, Чорна Троянда чи Карлот.

Разом з тим, на подвір’ї поряд з підвалом господарем сформовано невеличкий домашній музей, де зібрано багато цікавих старовинних речей з домашнього і кухонного начиння, посуду, інструментів для виготовлення бочок, сільськогосподарського інструменту для обробки винограднику, а також основні інструменти та агрегати для виноробства, від яких пахне історією та важкою працею і літрами пролитого поту.